Com explicar un conte als nostres fills

Com explicar un conte al nostres fills

A priori, explicar un conte no sembla massa complicat. El més difícil és aconseguir captar l’atenció del petit lector. Triar l’ocasió i lloc apropiats serà fonamental perquè la nostra hora del conte sigui un èxit.

En cap cas hem d’obligar el nen a escoltar el conte. I tampoc és una bona idea fer-ho quan està cansat. Les presses no són bones.

Com explicar un conte

  • Hem de triar un lloc còmode tant per a nosaltres com per a qui escolta, i ben il·luminat.
  • A l’hora de triar el llibre, hem de tenir en compte l’opinió del nen. Així s’implicarà des d’un principi i descobrirem quins són els seus gustos i inquietuds.
  • Podem iniciar la història amb una frase introductòria del tipus «Hi havia una vegada…», «En un regne molt llunyà…», «Fa molts, molts anys…». El final feliç és imprescindible.
  • Narrarem de forma animada amb bona entonació i alegria, canviant la veu segons els diferents personatges, gesticulant si cal i fent servir onomatopeies. Tot això servirà per atreure l’atenció del nen, a més d’explicar millor la història i fomentar la imaginació.
  • Hem d’estar pendents de les seves reaccions mentre avança la història. Si cal, haurem de fer pauses per explicar alguna cosa o per assegurar-nos que està entenent el missatge.
  • Si el nen sap llegir, uns dies pot escoltar el conte i uns altres llegir-lo ell mateix.
  • És probable que ens demani que repetim escenes o el conte sencer, i voldrà que li responguem amb el mateix entusiasme que la primera vegada, utilitzant les mateixes paraules.
  • Quan haguem acabat, podem preguntar al nen sobre la història, on succeeix, com són els personatges, en què s’assemblen o diferencien, si li ha agradat o no, etc.
  • Més tard o l’endemà, podem demanar-li que faci un dibuix relacionat amb el conte perquè pugui expressar els seus interessos o expectatives.
  • Podem aprofitar aquesta activitat per ensenyar-li a tenir cura del material (agafar els llibres amb les mans netes, tractar-los amb cura perquè no es facin malbé, no escriure-hi ni dibuixar-hi…) i a ser ordenat.
     

Llibres per a lectors
de 0-2 anys
          Llibres per a lectors
de 3-5 anys
          Llibres per a lectores
de + 6 anys

Afegeix un nou comentari

Related Posts

10 claus per fomentar la lectura a casa

10 Claus per fomentar la lectura a casa
Llegeix més

Descobreix les novetats d’aquest mes de setembre!

Descobreix les novetats d’aquest mes de setembre!
Llegeix més

Coneixes els tresors dels pirates?

Coneixes els tresors dels pirates?
Llegeix més

Novetats de Cruïlla pel mes de juliol 2022

Ja han arribat les novetats d’aquest mes!
Llegeix més

See all Posts

Top